Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

Budapesten akarnak menetelni a neonácik

Tiltakozó antifasiszták a Városháza parkban

Az egykori főnáci, Rudolf Hess halálának évfordulójára nemzetközi felvonulást szerveznek a magyar nemzetiszocialisták. Ugyanezen a napon, augusztus 15-én antifasiszta demonstráció is lesz a fővárosban: szintén külföldi részvétellel.

Kép A hungarista és neonáci szervezeteket összefogó NS Front nevű magyar nemzetiszocialista tömörülés Rudolf Hess emlékére felvonulást és koncerteket szervez Budapesten.

Rudolf Hess a kezdetektől Adolf Hitler harcostársa, sokáig helyettese volt. A nürnbergi perben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték; 1987-ben, 93 évesen halt meg a spandaui börtönben. Halálának évfordulóján a németországi neonácik egy időben rendre felvonultak a sírjánál, de ott évekkel ezelőtt betiltották a demonstrációt.

A budapesti neonáci rendezvényt augusztus 15-én akarják megtartani. Bővebbet egyelőre nem lehet tudni: az emlékmenet és a koncertek helyszínét a szervezők csak két nappal az esemény előtt fogják nyilvánosságra hozni. Az óvatosságon túl ez arra is utalhat, hogy még nem sikerült beszerezni a szükséges engedélyeket. A BRFK-n ezzel kapcsolatban későbbre ígértek tájékoztatást. (A rendőrség - arra hivatkozva, hogy a közlekedés más útvonalon nem biztosítható - korábban már elutasított egy ilyen demonstrációs bejelentést, és az elutasító döntést a bíróság is jóváhagyta.)

A neonáci felvonulásra invitáló plakát német és angol nyelven is hozzáférhető a világhálón: a szervezők tehát külföldiek részvételére is számítanak. Magyar antifasiszta mozgalmak szerint Budapestre akarnak jönni azok a neonáci szervezetek, amelyek "saját hazájukban nem ünnepelhetik meg Hitler első számú helyettese, Rudolf Hess halálának évfordulóját".

Civil szerveződések ezért tiltakozó demonstrációt hirdettek a kérdéses időpontra, augusztus 15-ére, a Városháza parkba. A "szélsőjobb elleni nemzetközi békés akciónapként" beharangozott, koncertekkel színesített rendezvényen a tervek szerint külföldi náciellenes aktivisták, és más országokból érkező politikusok is jelen lesznek.

http://nol.hu/belfold/20090810-budapesten_akarnak_menetelni_a_neonacik

Neonáci felvonulás: a nemzetközi jog ránk is vonatkozik

Valki László nemzetközi jogász szerint egy Rudolf Hessről megemlékező felvonulás csak fasiszta rendezvény lehet, ezt pedig egyértelműen tilalmazzák a nemzetközi normák, amelyeket Magyarország is elfogadott.

A szakértőt annak kapcsán kérdezte hétfőn az MTI, hogy a nürnbergi perben életfogytiglanra ítélt náci pártvezetőről magyar és nemzetközi szélsőséges szervezetek kívánnak megemlékezni Budapesten.

A Rómában 1950-ben elfogadott európai emberi jogi egyezmény és az 1966-os new york-i polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmánya ugyan egyaránt kimondja a szólás és gyülekezés szabadságát, azonban mindkét egyezmény rögzíti azt is, hogy ezeket az állam korlátozhatja a nemzetbiztonság, a közbiztonság, illetve mások jogainak és érdekeinek védelme céljából - magyarázta.

Az 1947-es párizsi békeszerződés tudomásul veszi, hogy Magyarország felszámolta a fasiszta jellegű szervezeteket, és minden más olyan szervezetet, amely ellenséges propagandát folytat a szövetséges államokkal szemben. A szerződés rögzíti azt is, hogy Magyarország a jövőben sem engedheti meg az ilyen szervezetek működését, melyek célja megfosztani a népet demokratikus jogaitól - ismertette Valki László.

A jogász szerint a magyar állam, amely részese ezeknek az egyezményeknek, az azokban foglalt megszorításokat a rendszerváltozáskor nem ültette át tökéletesen a belső jogba, és így a jogalkalmazók, a rendőrség, a bíróság sem szerezhet azoknak könnyen érvényt. Pedig a párizsi békeszerződés alapján ma egyértelműen van alapja a határozott hatósági fellépésnek a fasiszta, vagy fasiszta jellegű megmozdulásokkal szemben.

Amikor 1989-ben a gyülekezési és szólásszabadságot rögzítő törvények megszülettek, a jogalkotó még nem látta, hogy milyen veszélyekkel kell szembe néznie a kialakuló demokráciának, és a szükséges, indokolt, a nemzetközi jog által lehetővé, illetve kötelezővé tett megszorítások, korlátok nélkül foglalta törvénybe ezeket a valóban alapvető és demokráciákban nélkülözhetetlen szabadságjogokat - vélekedett a szakértő.

Valki László leszögezte: egy Rudolf Hess-szel kapcsolatos megemlékezés, felvonulás csak fasiszta jellegű lehet, ezt pedig a hatóságok Németországban és Nyugat-Európa-szerte egészen bizonyosan nem engedélyeznék.

Nyugat-Európában egyértelmű belső jogszabályok korlátozzák a fasiszta szervezetek gyülekezési szabadságát, az ilyen jellegű rendezvények megtartását, és ezeknek a rendelkezéseknek az ottani hatóságok érvényt is szereznek.
A Népszabadság hétfőn írt arról, hogy Rudolf Hess halálának évfordulója alkalmából az NS Front elnevezésű magyar nemzetiszocialista tömörülés augusztus 15-re a fővárosba szervez megemlékezést, amelyre külföldi résztvevőket is várnak.

Az MTI a rendőrségtől július közepén úgy értesült: valóban volt egy ilyen demonstrációs bejelentés, de annak megtartását a rendőrség megtiltotta arra hivatkozva, hogy a közlekedés más útvonalon nem biztosítható. A bejelentő felülvizsgálati kérelmét a bíróság elutasította.

http://nol.hu/archivum/neonaci_felvonulas__a_nemzetkozi_jog_rank_is_vonatkozik

 

 

 

 

"Budapestet nem hagyják magára" - demonstráció készül a szélsőjobb ellen

MTI

2009-08-07 17:09

 

Demonstrációt szervez a kirekesztés és az erőszak ellen a több mint ötven hazai és nemzetközi szervezetet tömörítő Civilek a Szélsőjobb Ellen Mozgalom augusztus 15-ére Budapestre.

A mozgalom No pasarán! - Nem törnek át! címmel rendezi meg a "békés akciónapot" - közölte Alföldi Andrea, a Baloldali Feminista Hálózat egyik vezetője a szervezők pénteki, fővárosi sajtótájékoztatóján.

A július 2-án (a Magyar Gárda Egyesület feloszlatásáról szóló jogerős bírósági döntés napján) alakult mozgalomhoz 54 hazai és 12 nemzetközi - köztük francia, német, norvég, olasz, osztrák - antifasiszta, humanista és antirasszista civil szervezet csatlakozott.

"Jelenlétükkel demonstrálni fogják, hogy Budapestet nem hagyják magára" - fogalmazott Alföldi Andrea.

A felszólalók közül Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöke arról beszélt: fontos lenne, hogy a közjogi méltóságok, a politikusok és a közéleti személyiségek közösen kiálljanak a náci jellegű szerveződések ellen. "Hiányosságot tapasztalok Sólyom László köztársasági elnök részéről, aki rendre elmulasztja ezt a kiállást" - mondta.

A sajtótájékoztató résztvevői néma felállással emlékeztek a Kislétán hétfőre virradóra meggyilkolt roma asszonyra.

 

"Hiányosságot tapasztalok Sólyom László részéről"

http://www.hirado.hu/Hirek/2009/08/07/16/_Hianyossagot_tapasztalok_Solyom_Laszlo_reszerol_.aspx

2009. augusztus 07. 16:11

 

 

 

 

Ezt a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke mondta, aki szintén részt vesz a szélsőjobb elleni demonstrációban

 

Demonstrációt szervez a kirekesztés és az erőszak ellen a több mint ötven hazai és nemzetközi szervezetet tömörítő Civilek a Szélsőjobb Ellen Mozgalom augusztus 15-ére Budapestre.

A mozgalom No pasarán! - Nem törnek át! címmel rendezi meg a "békés akciónapot" - közölte Alföldi Andrea, a Baloldali Feminista Hálózat egyik vezetője a szervezők pénteki, fővárosi sajtótájékoztatóján.

A mozgalom július 2-án, pont a Magyar Gárda Egyesület feloszlatásáról szóló jogerős bírósági döntés napján alakult, amelyhez 54 hazai és 12 nemzetközi - köztük francia, német, norvég, olasz, osztrák - antifasiszta, humanista és antirasszista civil szervezet csatlakozott. "Jelenlétükkel demonstrálni fogják, hogy Budapestet nem hagyják magára" - fogalmazott Alföldi Andrea. 

A felszólalók közül Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöke arról beszélt: fontos lenne, hogy a közjogi méltóságok, a politikusok és a közéleti személyiségek közösen kiálljanak a náci jellegű szerveződések ellen.

"Hiányosságot tapasztalok Sólyom László köztársasági elnök részéről, aki rendre elmulasztja ezt a kiállást" - mondta. A sajtótájékoztató résztvevői néma felállással emlékeztek a Kislétán hétfőre virradóra meggyilkolt roma asszonyra.

 

 

 

MEGHÍVÓ

CIVILEK A SZÉLSŐJOBB ELLEN MOZGALOM

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ : 2009. augusztus 7. (péntek) 13.00-kor GÖDÖR KLUB (Budapest, Erzsébet tér)

 

NO PASARAN! NEM TÖRNEK ÁT!

Ma Magyarországon a demokratikus jogállamunk törvényei ellen lázító, nyíltan politikai terrorizmusra uszító, antiszemita és rasszista kisebbség garázdálkodik, egyesek nem riadva meg semmitől sem embereket ölnek.

A politikailag kiábrándult, a társadalmi biztonságot kereső, és a szociális krízis elől menekülő társadalmi rétegek számára: olcsó, egyszerű, hamis gondolati láncok kialakításával, és a történelmi tények meghamisításával, kínál megoldást az új radikális jobboldal. Látjuk a törekvéseket, amelyek elfogadhatóvá akarják tenni az elfogadhatatlant, rehabilitálni akarják azokat a bűnösöket, akiknek bűne sohasem évül el. Ezen jelenségek rombolják hazánk nemzetközi megítélését, nyugtalanítják a hazai és a nemzetközi közvéleményt és félelmet keltenek hazánk demokrata polgáraiban.

2009. augusztus 15-én (szombat)15.00-tól Budapest (V.ker.) Városháza parkban hívunk minden magyar demokratát, hogy békésen tiltakozzunk nemzetközi szervezetekkel együtt:

-  a Rudolf Hess emlékmenet ellen

- a szélsőjobb embertelen eszméi ellen,

- az erőszak ellen,

-az antiszemitizmus ellen,

-a homofóbia ellen,

- a rasszizmus ellen!

 Eddig csatlakozott szervezetek:

HUMANISTA MOZGALOM, MAGYAR DEMOKRATIKUS CHARTA, ÖSSZEFOGÁS AZ ERŐSZAK ELLEN MOZGALOM, ORSZÁGOS ROMA POLGÁRJOGI MOZGALOM, BALOLDALI FEMINISTA HÁLÓZAT, CIVIL PARLAMENT, ROMA POLGÁRJOGI ALAPÍTVÁNY, MÉLTÓSÁGOT MINDENKINEK MOZGALOM, TÁRSADALMI DEMOKRÁCIÁÉRT MOZGALOM, MAGYAROK A NÁCIK ELLEN MOZGALOM, MEASZ- ÖSSZEFOGÁS A DEMOKRÁCIÁÉRT, MUNKANÉLKÜLIEK ÉS ÁLLÁSKERESŐK EGYESÜLETE, ROMÉDIA ALAPÍTVÁNY, BALOLDALI ZÖLDEK- ZÖLD TETT, CSALÁDOK A CSALÁDOKÉRT POLGÁRI EGYESÜLET, KURT LEWIN ALAPÍTVÁNY, MAGYAR ANTIFASISZTA LIGA, MAGYAR EGYESÜLT BALOLDAL, ATTAC, NAGY IMRE TÁRSASÁG BUDAPESTI SZERVEZETE, CIVIL FÓRUM, DUNA KÖR, SZIMPOZIUM EGYESÜLET, MAGYARORSZÁGI GYERMEKBARÁTOK MOZGALMA, ÉLETTÉR SEGÍTŐ SZOLGÁLAT, LABRISZ, ORSZÁGOS CIGÁNY ÖNKORMÁNYZAT, TMJÖVŐÉRT ALAPÍTVÁNY,PALLAS PÁHOLY-KLUBHÁLÓ EGYESÜLET, MAGYAR ANTIRASSZISTA ALAPÍTVÁNY, KULTURÁK KÖZPONTJA, IFJÚ HUMANISTÁK, MAGYAR SZOCIÁLIS FÓRUM ALAPÍTVÁNY, PHRALIPE FÜGETLEN CIGÁNY SZERVEZET, PFLAG ELSŐ MELEG ÉS LESZBIKUS KÖZPONT, AZ UTCA EMBERE ÖNKÉNTES HÁLÓZAT, FIATAL BALOLDALI UNIÓ, EURÓPAI FEMINISTA KEZDEMÉNYEZÉS, BUDAPEST-PRIDE, AKB,Demokratikus Hálózat, Artemisszió, ARM

 

 

A rendezvényeken elhangzott beszédek írásos változatát folyamatosan töltjük fel, mivel a sajtó képviselői szívesen "értelmezik át" a nyilatkozatokat!

Minden korrekt fasisztoid vonásokat hordozó médiában közellenség vagyunk.

 

Sajtótájékoztató 2009. július 13. Budapest

http://index.hu/belfold/hirek/2009/07/13/civilek_demonstralnak_a_szelsojobb_ellen/

http://www.netriport.hu/belfold/cikk/?id=10059

http://belfold.hirfal.hu/demonstraciosorozatot_hirdetett_a_civilek_a_szelsojobb_ellen-2482159.html

http://www.stop.hu/articles/article.php?id=517671

http://www.fn.hu/belfold/20090713/neten_utcan/

http://www.hirszerzo.hu/cikk.demonstraciosorozat_a_szelsojobb_ellen_.115673.html

http://www.hirado.hu/Hirek/2009/07/13/17/Demonstraciok_a_Jobbik_ellen.aspx

http://www.hirmutato.hu/hirek/tuntetnenek_a_kirekesztes_ellen-1086593