Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.vilagbekemenet.hu

 

Kedves Érdeklődő!

 

Ezzel a levéllel szeretnénk meghívni Önt és az Ön által képviselt szervezetet, hogy csatlakozzon egy rendkívüli jelentőségű világméretű összefogáshoz, a Világ Körüli Menethez a Békéért és Erőszakmentességért.

 

A Világ Körüli Menet közös cselekvésre hívja mindazon szervezeteket, csoportokat és magánszemélyeket, akik egyetértenek a következőkben: a jelenlegi aggasztó helyzetből az emberiség számára az egyetlen lehetséges kiút a háborúk befejezése, a nukleáris fegyverek felszámolása és az erőszak minden formájának elutasítása.

 

Ezt az egész világot átfogó kezdeményezést a nemzetközi Háború Nélküli Világ Alapítvány indította útjára, ám azóta számtalan egyéb szervezet, magánszemély és intézmény csatlakozott és csatlakozik hozzá.

 

A békemenet 2009. október 2-án (Mahatma Gandhi születésnapján, mely napot az ENSZ az Erőszakmentesség Világnapjává nyilvánította), Új-Zélandról indul. 90 nap alatt járja be a hat kontinenst, és több mint száz országot és még több várost érint. Végül 2010. január 2-án, a 3000 m magasan, az Andok csúcsai között létesített Punta de Vacas-i Parkba érkezik meg.

 

A Világ Körüli Menet ötletét egy éven keresztül tanulmányoztuk. 2008 júliusában világossá vált, hogy kivitelezhető, ezért úgy döntöttük, megvalósítjuk. Az elmúlt hónapokban számos csatlakozó üzenet érkezett a kezdeményezőkhöz, és az eredetileg részt vevő országok száma megduplázódott.

Csatlakozott többek között őszentsége a Dalai Láma, Michelle Bachelet, Chile köztársasági elnöke, Stjepan Mesic, Horvátország elnöke, Noam Chomsky, amerikai nyelvészprofesszor, Desmond Tutu, Nobel-békedíjas dél-afrikai érsek, Federico Mayor Zaragoza, az UNESCO korábbi spanyol elnöke, Juli Endee, énekesnő, béke aktivista, Libéria kulturális nagykövete, Philip Glass, amerikai zeneszerző, Anton Kuerti, kanadai zongoraművész, tanár és zeneszerző, Zubin Mehta, indiai karmester, Viggo Mortensen, színész, az Inter Milan, labdarúgó csapat.

Magyarországon Bozóki András, a Central European University professzora, Galkó Balázs, színművész, Gerák Andrea, énekesnő, Grecsó Krisztián, író, Dr. Hoppál Mihály, MTA Etnológiai Intézetének igazgatója, Kentaur - Erkel László, festő, akcióművész és zenész, Komoróczy Géza, történész, orientalista, egyetemi tanár, Kukorelly Endre, író, Osvárt Andrea, színésznő, Póka Angéla, énekesnő, Sebestyén Márta, énekesnő, Szabó Győző, színművész, Szalóki Ági, énekesnő, Vujity Tvrtko, újságíró, Závada Pál, író, valamint olyan civil szervezetek, mint az Abolition 2000, az Amnesty International,  a Fair Világ, Méltányos Kereskedelem Szövetség, a Greenpeace